Mustavalkoinen Marraskuu

Mustavalkoinen marraskuu. Siltä on näyttänyt maisemat Kilpisjärvellä lokakuusta saakka. Ensin oli mitä upein ruska ja värien loisto syyskuussa. Väriä oli tänävuonna niin paljon, että ruskan saattoi kokea kaikilla aisteilla. 

Sitten tuli lokakuu. Ruskea, rapea lokakuu ja hetkessä upea väriloisto oli vain alati harmaantuva muisto entisestä. Maisema muuttui ensin ruskeaksi ja sitten enemmän harmaaksi päivä päivältä. Ja harmaana se pysyi kunnes saatiin lopulta  pysyvä lumi maahan loka-marraskuun vaihteessa.



Lumen laskeuduttua Kilpisjärvelle maisema muuttui jälleen. Lokakuisesta ruskean- harmaasta seepiasta heilahdettiin kertaheitolla vuosikymmenien taakse.  Siltä muutos ainakin allekirjoittaneesta tuntui, kun kaikki ympärillä olikin yhtäkkiä täysin musta-valkoista! Voi sitä ihmetystä, kun ensimmäistä kertaa työmatkalla tajusi että koko kilpisjärven kylä, järvi, tunturit ja kaikki oli muuttunut yhdessä yössä mustavalkoiseksi.





Maisema oli niin epätodellisen näköinen, että kuvatessa piti välillä pysähtyä tarkistamaan, että ovatko värit todella kadonneet vai onko kännykässä jäänyt joku outo filtteri päälle. Vaan eipäs ollut, kyllä se sitä itseään oli, mustaa ja valkoista ja kaikkia harmaan sävyjä siltä väliltä. Ja kaikessa epätodellisuudessaankin tämä uusi väritön ja kolea maisema oli kerrassaan kaunis, pysäyttävä ja puhutteleva. 



Toivottavasti kuvat tekevät edes vähän oikeutta tälle riipaisevalle vuodenajalle, joka kaikessa värittömyydessänkin koskettaa ja herättää arvostusta luontoäidin voimasta muuttua. Komeat oli tunturimaisemat syksyn viimeisillä retkillä lokakuussa. Hetkeäkään vaihtaisi pois, en edes loka-marraskuussa näistä maisemista. 

🖤🤎🤍 :llä lokakuun lapsi 🤍🤎🖤

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät Kilpisjärvellä 🌞

Helmikuu vaihtui ja helmiäispilvet katosivat

Puolivälissä matkaa, mutta minne?